poniedziałek, 23 lutego 2015

Potrawka z kurczaka. Sos do potrawki.

Według mnie najlepszy sos do potrawki, jaki jadłam w całym moim życiu. Ten przepis jest idealny dla moich kubków smakowych i mogę go jeść w każdych ilościach. Świetnie smakuje z ryżem oraz z  gotowanymi warzywami.


Składniki na sos: 

* 3 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 2 szklanki rosołu
*  pół szklanki śmietanki 12%
* 2 żółtka
* sok z połowy cytryny

Przygotowanie sosu: 

1.Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, robiąc zasmażkę. Delikatnie zarumienić i wlać 1 szklankę rosołu, mieszać. Następnie wlać drugą szklankę rosołu, mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy jeszcze trochę rosołu.
2. W szklance rozrabiamy firlejką pół szklanki śmietanki, 2 żółtka. Tak przygotowane jajka wlewamy do sosu, który cały czas jest na ogniu. Doprawiamy sokiem z cytryny.



Zapiekany ryż


Składniki: 

*  3 woreczki ryżu

* szklanka rosołu lub bulionu
* 1/4 kostki masła

 Przygotowanie: 


1. Gotujemy ryż jak na opakowaniu. Przygotowujemy naczynie żaroodporne posmarowane masłem. Ugotowany ryż przekładamy do tego naczynia. Na ryż kładziemy wiórki masła. Dolewamy około szklanki rosołu. Wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, aby się zapiekł.



Do potrawki podajemy marchewkę z groszkiem , lub pokrojone w kostkę warzywa z rosołu doprawione solą i masłem.

 Do tego gotowany kurczak z rosołu.


Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Wypróbowałam dzisiaj, potrawka wyszła bardzo smaczna,w moim guście,zostaje ze mną na stałe. Dziękuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,sos pycha��

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie ptzygotowałam wg twojego przepisu i ....pycha! Wszystkim smakowało, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest prawdziwy poznański sos potrawkowy z rosołem, masłem, śmietaną, żółtkiem i "firlejką"

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile osób jest podany skład ? Przygotowuję się do komunii i jest tutaj tak dużo pozytywnych komentarzy że na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny przepis na fantastyczny sos! Dziękuję :)
    Beata.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj wypróbuję. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię wg Pani przepisu potrawkę od lat, tyle, że dodaję jeszcze ok. 1,5 łyżeczki cukru. Smacznego, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodaje jeszcze cukier do sosu. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja przepis właśnie znalazłam.. będę robić potrawka jutro..podam ja z ziemniakami i tartymi buraczkami...mniam..już się nie mogę doczekać jutra. Hahahah...będzie pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie przyrzadzilam! Mniam mniam! Palce lizac! Dziekuje🥰

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis bdb. ale ja do tego jeszcze kilka łyżek cukru, bo lubie na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak robi od lat moja mama. Nie ma przepisu na lepszą potrawkę jak ta. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. 23 year-old Marketing Assistant Cale Hassall, hailing from Pine Falls enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Scrapbooking. Took a trip to Brussels and drives a Grand Am. sprawdz moj blog

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczne dziękuję HB

    OdpowiedzUsuń
  17. Sos jest wspaniały, to stary i sprawdzony przez całe dziesięciolecia przepis na podstawowy sos typu beszamel. Do tej potrawki dodatek cukru jest jednak konieczny, (ok. 1 łyżka plus sok z cytryny) bo sos ma być słodko kwaśny. Można jeszcze dodać koper, doskonale podnosi walory smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję bardzo za przypomnienie mi tego przepisu .Tak robiła moja mama.Sos jest bardzo smaczny i nie powtarzalny w smaku Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  19. Podszedł mi ten przepis, prosty a bardzo smaczny Polecam

    OdpowiedzUsuń
  20. Sos bardzo prosty i smaczny.Bede do niego wracać wielokrotnie.Przepyszny.Bardzo dziękuję.

    OdpowiedzUsuń