Mrożę jednak tylko koper i natkę pietruszki.
WARZYWA
Podstawowy mix zawiera:
* Kalafior
* Brokuły
* Marchewkę
* Pietruszkę
* Seler
Można dołożyć również:
* Fasolkę szparagową
* Por
* Cebulę
* Paprykę
* Kukurydzę
* Ziemniaki
* ...
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myję, te które należy- obieram. Marchewkę kroję w cienkie plasterki , seler i pietruszkę w kostkę. Z kalafiora i brokuł oddzielam różyczki. Tak przygotowane warzywa wrzucam na minutkę do wrzącej wody, a następnie wyjmuję je i zalewam zimną wodą. Odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy warzywa ostygną, porcjuję je , wrzucam do woreczków, zawiązuje, a następnie wkładam do zamrażarki. W ten sposób zawsze mam pod ręką warzywa, a dzięki temu mogę ugotować szybki obiad.
ZIOŁA:
Koper/ Natkę pietruszki myję, a następnie siekam na drobno.
Gdy już to zrobię rozkładam je na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Kiedy zioła wyschną, przekładam do zamykanych, plastikowych pudełeczek i wkładam do zamrażarki.
Tam czekają na mnie gotowe do użycia i nadal aromatyczne.
Myślę, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowania i później cieszyć się zapasami i zaoszczędzonym czasem, który trzeba by było spędzić w sklepie na zakupach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz