Wyszła wyśmienita. Przyznam, że nawet ta wersja smakowała mi bardziej niż standardowa. Jako, że jestem studentką i wynajmuję mieszkanie, nie mam wszystkich potrzebnych narzędzi. Właśnie dlatego sałatkę musiałam przyrządzić w pojemniku na żywność, co nawet okazało się dobrym rozwiązaniem, ponieważ łatwo nakładało się składniki, tak żeby wszystkiego było po równo. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiodnJc7yC4Snz40YhTRrWzCf3IvQp-Pv2C8xDAt2isuQWn9SUk7khemywnAA22ovt41OFmYQeh_nEwhg4wzoNqig8iO4N2HrqEHsSVg-fSXtsC_r_2GFMVHUb_i56B_uieA_jqOYsYFcA/s1600/SAM_0459+%E2%80%94+kopia.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsUBV3ogJ4N4Cmk7c9t2ngUIGdBMEMY-ak1wH8Ow_XrA3upaDud6sVa76_k9y0IHA8yFQ92bTd1UnSNr9yoSmqW2iifgCqTxLIJ0y9xm-evhkG2tZWJyZTGClMUnemqsYEF1OTMyMvmg0/s1600/SAM_0460+%E2%80%94+kopia.JPG)
Składniki :
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka, lub jedna podwójna
* 2 dość duże ogórki kiszone ( można też dodać konserwowe)
* pół dużej czerwonej cebuli
* puszka kukurydzy
* mały jogurt naturalny
* ketchup
* mała kapusta pekińska
* niecała paczka przyprawy do gyrosu
* sól
* pieprz
Wykonanie :
Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę ,wrzuć do miski, posypać przyprawą gyros, pieprzem, ewentualnie lekko posolić i odstawić na 20 min. do lodówki, żeby " przeszło".
Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę ,wrzuć do miski, posypać przyprawą gyros, pieprzem, ewentualnie lekko posolić i odstawić na 20 min. do lodówki, żeby " przeszło".
W między czasie można przyszykować resztę składników.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, ogórki w dość drobną kostkę, kapustę pekińską myjemy, suszymy , a następnie szatkujemy na drobne paski. Otwieramy puszkę kukurydzy i odcedzamy ją.Wyciągamy mięso z lodówki i smażymy je na patelni teflonowej bez tłuszczu, jednak często mieszając, aby się nie przypaliło.
Gdy ostygnie :
1.Mięso układamy na dnie naczynia |
3. następnie wsypujemy kukurydzę |
2. Układamy na nim cebulę |
4. Kolejny jest jogurt naturalny |
6. Pokrojone ogórki kiszone |
5. Na to delikatnie położony ketchup |
7. Na górę posypujemy kapustę pekińską Można dodać na nią trochę soli, vegety, lub ziół, aby dodać smaku i lepszego wyglądu. |
Przed jedzeniem, najlepiej schłodzić 2 godziny w lodówce
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz