środa, 3 grudnia 2014

Lekka sałatka gyros

Ostatnio naszła mnie ochota na znaną sałatkę gyros, jednak nie chciałam używać do niej majonezu, gdyż wtedy staję ona dla mnie zbyt ciężka, dlatego postanowiłam ją trochę odtłuścić :) 
Wyszła wyśmienita. Przyznam, że nawet ta wersja smakowała mi bardziej niż standardowa. Jako, że jestem studentką i wynajmuję mieszkanie, nie mam wszystkich potrzebnych narzędzi. Właśnie dlatego sałatkę musiałam przyrządzić w pojemniku na żywność, co nawet okazało się dobrym rozwiązaniem, ponieważ łatwo nakładało się składniki, tak żeby wszystkiego było po równo. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. 


Składniki : 

* 2 pojedyncze piersi z kurczaka, lub jedna podwójna
* 2 dość duże ogórki kiszone ( można też dodać konserwowe)
* pół dużej czerwonej cebuli
* puszka kukurydzy
* mały jogurt naturalny
* ketchup
* mała kapusta pekińska
* niecała paczka przyprawy do gyrosu
* sól
* pieprz

Wykonanie : 

Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę ,wrzuć do miski, posypać przyprawą gyros, pieprzem, ewentualnie lekko posolić  i odstawić na 20 min. do lodówki, żeby " przeszło". 


W między czasie można przyszykować resztę składników. 
Cebulę kroimy w cienkie piórka, ogórki w dość drobną kostkę, kapustę pekińską myjemy, suszymy , a następnie szatkujemy na drobne paski. Otwieramy puszkę kukurydzy i odcedzamy ją.Wyciągamy mięso z lodówki i smażymy je na patelni teflonowej bez tłuszczu, jednak często mieszając, aby się nie przypaliło. 




         
        
        Gdy ostygnie :
1.Mięso układamy na dnie naczynia

3. następnie wsypujemy kukurydzę
2. Układamy na nim cebulę

4. Kolejny jest jogurt naturalny
6. Pokrojone ogórki kiszone
5. Na to delikatnie położony ketchup


7. Na górę posypujemy kapustę pekińską
Można dodać na nią trochę soli, vegety, lub ziół, aby dodać smaku i lepszego wyglądu.
          Przed jedzeniem, najlepiej schłodzić 2 godziny w lodówce


  Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz