sobota, 3 stycznia 2015

Bigos staropolski

Bigos to staropolskie danie, które robione jest na wiele sposobów. Niektórzy wolą wersję kwaśną, niektórzy słodką, a ja polecam tą pomiędzy, czyli z kapustą kiszoną oraz taką zwykłą białą główkową. Do tego suszone grzybki i śliwki, nadające aromat i oczywiście mięso. Danie jest syte,bo zawiera wiele konkretnych składników. Nie należy on jednak do niskokalorycznych . Mimo  to świetny na każdą okazję. Gdy już go robię, jest to bardzo duża porcja- na duży garnek i taki przepis podaję. 




Składniki : 

* 600 g karkówki
* 400 g boczku surowego 
* 4 kiełbasy
* 2 łyżki smalcu
* 1 kg 200 g kapusty kiszonej
* główka średniej białej kapusty
* 500 g pieczarek
* garść suszonych grzybków
* 3 suszone śliwki
* 1 koncentrat pomidorowy
* 3 cebule
* 3 ząbki czosnku
* ziele angielskie
* liście laurowe
* sól
* pieprz
* majeranek
* czerwona papryka słodka
* łyżeczka cukru

Przygotowanie : 

Kapusta kiszona: 
1. Kapustę kiszoną włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby tylko ją przykryć. Dodać 2 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe. (Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wcześniej ją trochę przepłukać w wodzie).  
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Połowę z  niej podsmażyć na patelni.
3.Pieczarki obrać, pokroić na 4 części i dodać do cebulki na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki puszczą wodę, gdyż już  cała wyparuję i pieczarki lekko się przyrumienią, ściągnij z ognia. 4.Gdy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażone pieczarki z cebulą. 
5. Wodę z kapusty można odlać do szklanki i zostawić, gdyż później będzie potrzebna do podlania bigosu. 


Mięso: 
1. Karkówkę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. 









2. Kiełbasę również pokroić w kostkę, ale trochę mniejszą. Dodać do mięsa i smażyć razem aż do zarumienienia. Dorzucić resztę cebuli pokrojonej w kostkę i smalec. Chwilę dusić pod przykryciem. 
3. Do mięsa dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać i chwilę smażyć. 

Biała kapusta: 
1. Kapustę pokroić w dość dużą kostkę. Wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, do przykrycia kapusty. Dodać łyżeczkę soli i cukru. Gotować aż zrobi się al dente. Nie może być zbyt miękka, gdyż z bigosu zrobi się papka.


Grzybki suszone:
1. Grzybki przepłukać w wodzie, aby je oczyścić. Następnie włożyć do garnuszka i zalać wodą, trochę ponad nie. Gotować ok. 15 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć je i drobno pokroić. Nie wylewać wody. Będzie później potrzebna do podlania bigosu.

Bigos: 
Do garnka z ugotowaną białą kapustą, dodać podsmażone mięso i wymieszać. Następnie dodać kiszoną kapustę i delikatnie wszystko wymieszać.
Przecisnąć przez praskę czosnek i dołożyć do reszty. Dodać sól, pieprz, czerwoną paprykę i majeranek.
Znów delikatnie wymieszać. Do całości dodać resztę koncentratu pomidorowego. Gdy na dnie nie ma już wody, podlać wodą z kapusty kiszonej i grzybków suszonych. Dołożyć śliwki suszone i mieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać ciepłe. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz