czwartek, 1 stycznia 2015

Domowa pizza na wypasie

Już jakiś czas chodzi mi po głowie pizza. Zawsze jednak coś uniemożliwiało mi jej kupno, więc postanowiłam zrobić własną. Był to strzał w dziesiątkę. Jest to fajny pomysł, bo każdy może wsadzić takie składniki jak lubi. Z chłopakiem lubimy pizzę " na wypasie" . Im więcej składników, a szczególnie mięsa, tym lepiej. Właśnie dziś taką przygotowałam i teraz pisząc posta odpoczywam po jej spożyciu :) Jako,że ciasta wyszło mi dużo, zrobiłam kilka rodzajów pizzy. Podam więc przepis z mniejszej ilości.



Składniki : 

Ciasto: (przepis na 1 wielką pizze na blaszce lub 2 mniejsze)
* 500 g mąki ( wersja light z mąką pszenną pełnoziarnistą)
* 30 g świeżych drożdży
* 2/3 szklanki mleka
* 2 łyżki mąki
* łyżeczka cukru
* 2 łyżeczki soli
* ok. pół szklanki ciepłej wody
* łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie :

1. Do garnka wlać mleko, dodać 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Zamieszać delikatnie i na małym ogniu podgrzać. Nie dopuścić do wrzenia. Wtedy wyłączyć i zostawić do wyrośnięcia ok. 5 minut. 
wyrośnięte drożdże


2. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól i oliwę. Dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Powoli dodawać wodę i mieszać. Wyrabiać ciasto w rękach aż będzie jednolita masa, odchodząca od rąk. 
Włożyć do miski i przykryć bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

3. Gdy ciasto już wyrośnie, cienko je wałkujemy i nadajemy mu kształt. Wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

4. Smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy składniki i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 250 stopni.



Sos : 

* 2/3 pomidorów z puszki ( bez skórki) 
* bazylia, oregano, sól, pieprz
* 2 ząbki czosnku

Przygotowanie: 

1. W blenderze miksujemy pomidory i czosnek. Dodajemy zioła i przyprawy. 

Dodatki :

Właściwie to według uznania. W moim wykonaniu:
* Ser żółty -mała kostka do starcia
* 250 g mięsa mielonego
* 1 kabanos
* 5 plastrów szynki drobiowej
* papryka czerwona
* 1 cebula czerwona, 1 biała
*kapusta pekińska
* zioła

* starty żółty ser, posypałam na wierzch pizzy
** mięso mielone przed włożeniem na pizzę, podsmażyłam z cebulą na patelni i przyprawiłam je. 
*** kapustę pekińską położyłam na pizzę już po upieczeniu
**** do pizzy podałam sos zrobiony z jogurtu naturalnego, ketchupu i ziół. 

Ze względu na to, że ciasta wyszło mi więcej, zrobiłam jeszcze taką pizzę : 




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz