Składniki :
Ciasto: (przepis na 1 wielką pizze na blaszce lub 2 mniejsze)
* 500 g mąki ( wersja light z mąką pszenną pełnoziarnistą)
* 30 g świeżych drożdży
* 2/3 szklanki mleka
* 2 łyżki mąki
* łyżeczka cukru
* 2 łyżeczki soli
* ok. pół szklanki ciepłej wody
* łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie :
1. Do garnka wlać mleko, dodać 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Zamieszać delikatnie i na małym ogniu podgrzać. Nie dopuścić do wrzenia. Wtedy wyłączyć i zostawić do wyrośnięcia ok. 5 minut.
wyrośnięte drożdże |
2. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól i oliwę. Dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Powoli dodawać wodę i mieszać. Wyrabiać ciasto w rękach aż będzie jednolita masa, odchodząca od rąk.
Włożyć do miski i przykryć bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
3. Gdy ciasto już wyrośnie, cienko je wałkujemy i nadajemy mu kształt. Wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy składniki i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 250 stopni.
Sos :
* 2/3 pomidorów z puszki ( bez skórki)
* bazylia, oregano, sól, pieprz
* 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. W blenderze miksujemy pomidory i czosnek. Dodajemy zioła i przyprawy.
Dodatki :
Właściwie to według uznania. W moim wykonaniu:
* Ser żółty -mała kostka do starcia
* 250 g mięsa mielonego
* 1 kabanos
* 5 plastrów szynki drobiowej
* papryka czerwona
* 1 cebula czerwona, 1 biała
*kapusta pekińska
* zioła
* starty żółty ser, posypałam na wierzch pizzy
** mięso mielone przed włożeniem na pizzę, podsmażyłam z cebulą na patelni i przyprawiłam je.
*** kapustę pekińską położyłam na pizzę już po upieczeniu
**** do pizzy podałam sos zrobiony z jogurtu naturalnego, ketchupu i ziół.
Ze względu na to, że ciasta wyszło mi więcej, zrobiłam jeszcze taką pizzę :
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz