sobota, 3 stycznia 2015

Gotowana kapusta kiszona z zasmażką

Kiszona kapusta to dobry dodatek do obiadu i dań mięsnych oraz np. jako farsz do pierogów. Najbardziej lubię wersję gotowaną z zasmażką. Chociaż wtedy jest ona bardziej kaloryczna.


Składniki : 
* 1 kg kapusty kiszonej
* 1 cebula
* 400 g pieczarek
* ziele angielskie
* liść laurowy
* sól, pieprz
* smalec
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki masła 

Przygotowanie: 

1. Kapustę kiszoną włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby tylko ją przykryć. Dodać 2 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe. (Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wcześniej ją trochę przepłukać w wodzie).  
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na patelni.
3.Pieczarki obrać, pokroić na plasterki .Doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki puszczą wodę, gdyż już  cała wyparuję i pieczarki lekko się przyrumienią, ściągnij z ognia. 
4.Gdy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażone pieczarki  smalec.

5. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać mąkę i mieszać aż się zarumieni. Taką zasmażkę przelać do kapusty i wymieszać. Doprawić do smaku i gotowe.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz