wtorek, 13 stycznia 2015

Penne w sosie pomidorowo - mięsnym

Dziś szybki przepis na pyszny obiad. Uwielbiam makaron w każdej postaci, a najbardziej właśnie taki z sosem a'la bolognese. Ostatnio polubiłam rukolę i kładę ją prawie wszędzie chociażby do ozdoby. Komponuje się idealnie z wszystkimi daniami z pomidorami.W tym przepisie ułożyłam rukolę na dno, a następnie dopiero nakładałam resztę. 



Składniki: 

* 500 g mięsa mielonego
* 1 opakowanie przecieru pomidorowego
* 1 puszka pomidorów
* 1 cebula czerwona
* sól, pieprz, zioła jakie lubicie
* 1 ząbek czosnku
* 500 g makaronu penne
* opcjonalnie:
* przyprawa: pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
* rukola do ozdoby i wydobycia smaku :)
* kawałeczek sera do starcia na górę

Przygotowanie: 

1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na patelnię razem z pokrojonymi pomidorami z puszki + przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam wszystkimi przyprawami i dusze pod przykryciem ok.5 minut.
2. Wstawiam wodę z solą  na makaron i gdy się zagotuję, wrzucam go. Odcedzam po wyznaczonym czasie.
3. Następnie dodaję na tę samą patelnie mięso mielone i znów trochę doprawiam.
Podsmażam ok. 10 minut i dodaję przecier pomidorowy. Smakuję i ewentualnie, znów sypię trochę przypraw. Duszę pod przykryciem jeszcze ok 10 minut, a następnie wyłączam.
4. Na talerz nakładam rukolę, na to makaron i polewam sosem.  Można posypać startym serem i gotowe.


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Każda porcja zieleniny na talerzu jest w cenie - zwłaszcza zimą. :) Przepyszne danie!

    OdpowiedzUsuń