piątek, 2 stycznia 2015

Ryba w zalewie z papryką i ogórkiem kiszonym

Pyszna i dość lekka przekąska, szybka i łatwa w przygotowaniu, dobra na różne okazje. Jako, że jest w zalewie z octem, można nadmiar włożyć w słoik i zrobić zaprawy. Rybka jest fajna w smaku i smakuje nawet osobom, które nie szaleją za rybami :) Gotowana ryba przypomina trochę w smaku i konsystencji gotowaną pierś z kurczaka.



Składniki :  Bardzo duża porcja. Na cały garnek.

* 1 kg ryby mrożonej np. dorsza ( filet)
* 3 papryki- czerwona, żółta, zielona
* 3 ogórki kiszone
* 2  szklanki oleju
* 1 szklanka octu
* ziele angielskie
* liście laurowe
* sól
* pieprz
* vegeta
Przygotowanie:

1. Ryby rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, Przyprawić solą, pieprzem i vegetą.
2. Papryki umyć i pokroić w paski.
3. Ogórka również pokroić w paski.
4.  Do garnka wkładać warstwami- najpierw rybę, na to paprykę i ogórka. 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego i znów rybę, paprykę, ogórka (... ) aż do wykorzystania wszystkich składników.
5. Zalać olejem oraz octem i zagotować. Wyłączyć ogień i zostawić na palniku pod przykryciem do ostygnięcia. Najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzone.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście tak przyrządzona ryba na pewno jest smaczna i muszę przyznać, że ja również mogę ją jeść niemal dzień w dzień. Również lubię przygotowywać dania z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż wiem jak smacznie można przyrządzić łososia.

    OdpowiedzUsuń