Składniki: ( porcja robiona w ok. 3 litrowym garnku)
* cały kurczak ok. 1600 g
* 2 pietruszki ( korzeń)
* natka pietruszki
* pół selera
* kawałeczek pory
* 1 ząbek czosnku
* 1,5 łyżki vegety
* 1 liść laurowy
* 2 kulki ziela angielskiego
* 5 kuleczek pieprzu
* woda
Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyścić i podzielić. Ja używam do rosołu skrzydełka i nóżki, a gdy na kolejny dzień chcę zrobić potrawkę, gotuję jeszcze piersi.
2. Umytego kurczaka wkładam do garnka i zalewam do pełna zimną wodą. Gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Gdy się zagotuję, wyciągam powstałą od mięsa " szumowinę".
3. Obieram warzywa, myję i wkładam do garnka z kurczakiem.
4. Dodaję sól, vegetę i resztę przypraw.
5. Gotuję wszystko na małym ogniu około godziny.
6. Wyciągam warzywa i mięso na osobne talerze.
7. Kroję marchewkę na małą kosteczkę, siekam natkę pietruszki.
8. Na talerz nakładam wcześniej ugotowany makaron, posypuję marchewką i pietruszką. Zalewam rosołem i podaję gorące.
9. Mięso podaję na osobnym talerzu, " do poskubania" .
Smacznego :)
Rosół na przeziębienie? Ależ oczywiście to przecież żydowska penicylina w myśl powiedzenia: - "Jeśli Żyd gotuje rosół z kury, zapewne jedno z nich jest chore". Uwielbiam nie tylko z kury, ale także wołowy. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń