piątek, 13 lutego 2015

Muffinki czekoladowe z białą czekoladą i kokosem

Gdy nachodzi ochota na ciasto, najczęściej chwytam po przepis na muffinki. Doskonałe na przyjście gości, można szybko zmieszać składniki, wrzucić do piekarnika i za chwilę można już częstować :) Dodatkowo przepis ten można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o dodatki i zawsze pysznie smakuje. Polecam. 



Składniki: ( ok. 12 sztuk )

* 2 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżki kakao (ciemne, z wiatraczkiem)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 szklanka mleka
* 100g. stopionego tłuszczu np. masło ( ostudzić )
* tabliczka białej czekolady
* 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie : 

1. Zmieszać wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, wiórki, pokruszona czekolada). 

2. W osobnej misce zmieszać mokre(  roztrzepane jajko, mleko, masło),
dodać je do suchych i delikatnie wymieszać wszystko razem. Nie potrzeba miksera.
2. Nakładać do papilotek 2/3 wysokości.

3. Piec 20-25 min. w temperaturze 200 stopni.


Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Marcia wyszły! pyszne, w ciągu pół godz zjedzone przez Witków :)

    OdpowiedzUsuń