sobota, 21 lutego 2015

Tortille. Placki kukurydziano- pszenne

Cały dzień zastanawiam się, co by tu sobie przekąsić na kolację. I w końcu wpadłam na pomysł. Zrobię tortillę. Pierwszy raz dziś sama przygotowałam placki. Również pierwszy raz używałam mąki kukurydzianej, która zwróciła moją uwagę w sklepie. Placki robi się bardzo szybko, jedynie trzeba odłożyć ciasto na 30 minut przed formowaniem ich . Warto więc przygotować je prędzej, a potem już z górki :) Bardzo ciekawy smak. Wiem, że teraz będę przyrządzać je sama zamiast kupować. Zaletą tortilli jest to, że można włożyć do nich różne smakołyki, w zależności od podniebienia :) 





Składniki ( na tortille 6 sztuk ):
* 1 szklanka mąki kukurydzianej
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju
* niecała szklanka wody

Przygotowanie: 

1. W misce zmieszać mąki, sól, olej i wodę. Wyrobić ciasto. Urobić kulkę i zostawić ją szczelnie przykrytą na 30 minut. 













2. Z kuli formować mniejsze kulki. 
3. Każdą z nich rozwałkować na blacie oprószonym mąką kukurydzianą. Placki nie mogą być za grube, ani za cienkie. 
4. Smażyć na rozgrzanej patelni  teflonowej do pojawienia się brązowych plamek. Obustronnie. Bez dodatku tłuszczu.

5. Przechowywać w  foliowym woreczku, aby utrzymały wilgotność o elastyczność.
6. Podawać wedle upodobania :)
Farsz: 
* rukola
* czerwona papryka
* pomidorki koktajlowe
*pierś z kurczaka
* kiełki





Przygotowanie:

1. Papryką pokroić w cienkie paseczki, pomidorki przeciąć na pół, pierś pokroić w kostkę.  Resztę składników posypać na tortillę i zwinąć ją.

Podawać na przykład z sosem jogurtowo - koperkowym ( do małego jogurtu naturalnego dodać posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Można dodać również łyżkę majonezu + czosnek, jeśli ktoś lubi. Smarować na ciepłe placki i na to nakładać farsz i zwijać.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz