Według mnie najlepszy sos do potrawki, jaki jadłam w całym moim życiu. Ten przepis jest idealny dla moich kubków smakowych i mogę go jeść w każdych ilościach. Świetnie smakuje z ryżem oraz z gotowanymi warzywami.
Składniki na sos:
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 2 szklanki rosołu
* pół szklanki śmietanki 12%
* 2 żółtka
* sok z połowy cytryny
Przygotowanie sosu:
1.Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, robiąc zasmażkę. Delikatnie zarumienić i wlać 1 szklankę rosołu, mieszać. Następnie wlać drugą szklankę rosołu, mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy jeszcze trochę rosołu.
2. W szklance rozrabiamy firlejką pół szklanki śmietanki, 2 żółtka. Tak przygotowane jajka wlewamy do sosu, który cały czas jest na ogniu. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Zapiekany ryż
Składniki:
* 3 woreczki ryżu
* szklanka rosołu lub bulionu
* 1/4 kostki masła
Przygotowanie:
1. Gotujemy ryż jak na opakowaniu. Przygotowujemy naczynie żaroodporne posmarowane masłem. Ugotowany ryż przekładamy do tego naczynia. Na ryż kładziemy wiórki masła. Dolewamy około szklanki rosołu. Wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, aby się zapiekł.
Do potrawki podajemy marchewkę z groszkiem , lub pokrojone w kostkę warzywa z rosołu doprawione solą i masłem.
Do tego gotowany kurczak z rosołu.
Smacznego :)
Wypróbowałam dzisiaj, potrawka wyszła bardzo smaczna,w moim guście,zostaje ze mną na stałe. Dziękuje za przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis,sos pycha��
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńWłaśnie ptzygotowałam wg twojego przepisu i ....pycha! Wszystkim smakowało, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI to jest prawdziwy poznański sos potrawkowy z rosołem, masłem, śmietaną, żółtkiem i "firlejką"
OdpowiedzUsuńFirlejka? To miaszedełko...
UsuńSmacznie:)
OdpowiedzUsuńNa ile osób jest podany skład ? Przygotowuję się do komunii i jest tutaj tak dużo pozytywnych komentarzy że na pewno skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis na fantastyczny sos! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBeata.
Dzisiaj wypróbuję. Dziękuję
OdpowiedzUsuńRobię wg Pani przepisu potrawkę od lat, tyle, że dodaję jeszcze ok. 1,5 łyżeczki cukru. Smacznego, dziękuję.
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze cukier do sosu. Pycha
OdpowiedzUsuńJa przepis właśnie znalazłam.. będę robić potrawka jutro..podam ja z ziemniakami i tartymi buraczkami...mniam..już się nie mogę doczekać jutra. Hahahah...będzie pysznie;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przyrzadzilam! Mniam mniam! Palce lizac! Dziekuje🥰
OdpowiedzUsuńPrzepis bdb. ale ja do tego jeszcze kilka łyżek cukru, bo lubie na słodko.
OdpowiedzUsuńTak robi od lat moja mama. Nie ma przepisu na lepszą potrawkę jak ta. Polecam
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuń23 year-old Marketing Assistant Cale Hassall, hailing from Pine Falls enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Scrapbooking. Took a trip to Brussels and drives a Grand Am. sprawdz moj blog
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne dziękuję HB
OdpowiedzUsuńSos jest wspaniały, to stary i sprawdzony przez całe dziesięciolecia przepis na podstawowy sos typu beszamel. Do tej potrawki dodatek cukru jest jednak konieczny, (ok. 1 łyżka plus sok z cytryny) bo sos ma być słodko kwaśny. Można jeszcze dodać koper, doskonale podnosi walory smakowe.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za przypomnienie mi tego przepisu .Tak robiła moja mama.Sos jest bardzo smaczny i nie powtarzalny w smaku Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńPodszedł mi ten przepis, prosty a bardzo smaczny Polecam
OdpowiedzUsuńSos bardzo prosty i smaczny.Bede do niego wracać wielokrotnie.Przepyszny.Bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńSuper sosik robiłam go już nie raz. Polecam jest pyszny. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń