Wilgotny, smaczny murzynek z dżemem porzeczkowym i mleczno - czekoladową polewą. Pycha ;) dobry na każdą okazję.
Składniki:
* kostka masła lub margaryny np. Kasia
* 2 szklanki mąki tortowej
* 3 łyżki kakao
* 3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka wody
* 1 paczka cukru waniliowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* czekolada lub gotowa polewa do polania ciasta
Przygotowanie:
1.W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę . Ostudzić.
2. W misce zmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Dodać ostudzoną masę i wymieszać.
4. Dokładać po jednym jajku i mieszać na jednolitą masę.
5. Masę przełożyć na wysmarowaną wcześniej masłem blachę i posypaną mąką ( najlepiej forma do keksa).
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 50- 60 minut. 180 stopni.
7. Ostudzić ciasto, przekroić na pół i przełożyć dżemem. Polać polewą i gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz