czwartek, 19 lutego 2015

Murzynek przekładany dżemem z polewą czekoladową

Wilgotny, smaczny murzynek z dżemem porzeczkowym i  mleczno - czekoladową polewą. Pycha ;) dobry na każdą okazję. 


Składniki:

* kostka masła lub margaryny np. Kasia
* 2 szklanki mąki tortowej
* 4 jajka
* 3 łyżki kakao
* 3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka wody
* 1 paczka cukru waniliowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* czekolada lub gotowa polewa do polania ciasta

Przygotowanie: 

1.W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę . Ostudzić.

2. W misce zmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Dodać ostudzoną masę i wymieszać.


 








4. Dokładać po jednym jajku i mieszać na jednolitą masę. 



5. Masę przełożyć na wysmarowaną wcześniej masłem blachę  i posypaną mąką ( najlepiej forma do keksa). 

6. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 50- 60 minut. 180 stopni.
7. Ostudzić ciasto, przekroić na pół i przełożyć dżemem.  Polać polewą i gotowe. 









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz