[Propozycja podania] |
Składniki:
* ok. 6-7 ziemniaków
* mąka ziemniaczana
* 1 jajko
* łyżeczka soli
* pieprz
* koperek ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, ugotować, podusić z solą i pieprzem + koperek według uznania. Zostawić do ostygnięcia.
2. Uformować z duszonych ziemniaków kulkę. Podzielić na 3 części.
Dodać mąki tyle, aby było jak 1 część ziemniaków.
Będzie potrzebna jeszcze mąka do podsypania i ewentualnie trochę więcej dodać gdyby przy wyrabianiu ciasto kleiło się.
3. Wyrobić ziemniaki z jajkiem i mąką, tak by nie kleiło się do rąk.
4. Rozdzielić kulę na dwie części i z każdej z nich zrobić wałki.
Przeciąć je na równe kawałki
i z każdego z nich robić małą, spłaszczoną kulkę , a następnie zrobić w niej palcem delikatną dziurkę, tak by zmieściło się w niej trochę sosu lub podsmażonego boczku.
5. Gotowe kluski, ugotować. Wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 5-6 minut od wypłynięcia.
Odcedzić i podawać ciepłe z sosem .
Smacznego :)
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuń