poniedziałek, 16 lutego 2015

Kluski śląskie ( z dziurką :)

Idealny przepis, gdy zostają nam ziemniaki z zeszłego obiadu i trochę sosu. Kluseczki robi się bardzo szybko i łatwo, a smakują one o wiele lepiej, niż ziemniaki z "wczoraj".  Doskonałe również z podsmażonym boczkiem. 
[Propozycja podania]


Składniki:

* ok. 6-7 ziemniaków
* mąka ziemniaczana
* 1 jajko
* łyżeczka soli
* pieprz
* koperek ( opcjonalnie )

Przygotowanie: 

1. Ziemniaki obrać, ugotować, podusić z solą i pieprzem + koperek według uznania. Zostawić do ostygnięcia. 



2. Uformować z duszonych ziemniaków kulkę. Podzielić na 3 części.
Dodać mąki tyle, aby było jak 1 część ziemniaków.
 Będzie potrzebna jeszcze mąka do podsypania i ewentualnie trochę więcej dodać gdyby przy wyrabianiu ciasto kleiło się. 
3. Wyrobić ziemniaki z jajkiem i mąką, tak by nie kleiło się do rąk.

4. Rozdzielić kulę na dwie części i z każdej z nich zrobić wałki.
 Przeciąć je na równe kawałki
i z każdego z nich robić małą, spłaszczoną kulkę
, a następnie zrobić w niej palcem delikatną dziurkę, tak by zmieściło się w niej trochę sosu lub podsmażonego boczku.

5. Gotowe kluski, ugotować. Wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 5-6 minut od wypłynięcia.
 Odcedzić i podawać ciepłe z sosem .

Smacznego :)

1 komentarz: