piątek, 19 grudnia 2014

Spaghetti z ogórkiem kiszonym czy bez ?

Nie każdy lubi połączenie spaghetii z kiszonym ogórkiem. Sama kiedyś miałam mieszane uczucia co do tego, a raczej byłam skłonna stwierdzić, że to nie może być dobre. Odkąd spróbowałam, zazwyczaj dodaję ten składnik. Oczywiście bez ogórka jest równie smaczna, a przepis różni się tylko tym, że się go nie dodaje, reszta bez zmian. a Wy jak lubicie? 



Składniki :  na 4- 5 dość sporych porcji

* Mięso mielone 0,5 kg
*pół cebuli
* 1 duży ogórek kiszony
*1 ząbek czosnku
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* przecier pomidorowy, jeśli lubimy dużo sosu, to można dać 1litr( tyle jest dodane w tym przepisie)
*kawałeczek sera do posypania na górę ( opcjonalnie)
* paczka makaronu spaghetti
* sól, pieprz, chilli, bazylia, 
* łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie : 
1. Wlewamy oliwę na patelnie i rozgrzewamy ( można też podgotować mięso, zamiast smażyć na oleju- zdrowsza wersja), dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy mięso, przyprawiamy i smażymy aż do zarumienienia. 
2. Do mięsa dorzucamy pokrojony w drobną kostkę ogórek,
 chwilę smażymy i wlewamy przecier pomidorowy.








3.Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut , od czasu do czasu mieszając. 

4.Na chwilę ściągamy z ognia i dokładamy jogurt naturalny,
szybko mieszając, aby się nie ściął, jeszcze raz doprawiamy do smaku ,po czym kładziemy na delikatny ogień i jeszcze przez chwilkę podgrzewamy, mieszając. 
5. W między czasie gotujemy makaron.









6. Gdy makaron jest już gotowy, odcedzamy go, nakładamy na talerze i polewamy sosem , a na to wrzucamy starty ser.




Smacznego :)


1 komentarz: