Składniki : na 4- 5 dość sporych porcji
* Mięso mielone 0,5 kg
*pół cebuli
* 1 duży ogórek kiszony
*1 ząbek czosnku
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* przecier pomidorowy, jeśli lubimy dużo sosu, to można dać 1litr( tyle jest dodane w tym przepisie)
*kawałeczek sera do posypania na górę ( opcjonalnie)
* paczka makaronu spaghetti
* sól, pieprz, chilli, bazylia,
* łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie :
1. Wlewamy oliwę na patelnie i rozgrzewamy ( można też podgotować mięso, zamiast smażyć na oleju- zdrowsza wersja), dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy mięso, przyprawiamy i smażymy aż do zarumienienia.
2. Do mięsa dorzucamy pokrojony w drobną kostkę ogórek,
chwilę smażymy i wlewamy przecier pomidorowy.
3.Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut , od czasu do czasu mieszając.
4.Na chwilę ściągamy z ognia i dokładamy jogurt naturalny,
szybko mieszając, aby się nie ściął, jeszcze raz doprawiamy do smaku ,po czym kładziemy na delikatny ogień i jeszcze przez chwilkę podgrzewamy, mieszając.
5. W między czasie gotujemy makaron.
6. Gdy makaron jest już gotowy, odcedzamy go, nakładamy na talerze i polewamy sosem , a na to wrzucamy starty ser.
Smacznego :)
Ja lubię.
OdpowiedzUsuń