Smaczna przekąska, mocno czekoladowa z nutą migdałów. Nie zawiera cukru, gdyż daktyle same w sobie są słodkie. Jest przy nich trochę roboty, ale myślę, że warto spróbować.
Składniki : na ok. 25 sztuk
* 150 g suszonych daktyli
* 1 pomarańcze
* 60 g migdałów
* 60 g kakao
* pół gorzkiej czekolady
* aromat migdałowy do smaku
Przygotowanie :
1. Daktyle pokroić na mniejsze części.
2. Wrzucić je do garnka i zalać sokiem z pomarańczy. Gotować aż do wygotowania się całego soki. ok. 10 minut.
3. W między czasie zblendować migdały, pokruszyć czekoladę na mniejsze kawałki, dodać 50 g kakao oraz kilka kropel aromatu migdałowego i wrzuć wszystko do miski.
4. Gorącą masę daktylową również zblendować po czym dorzucić do miski z migdałami i wszystko razem dokładnie wymieszać.
5. Masę włożyć do lodówki, do schłodzenia ok .15 minut.
6. Z twardej masy formować kuleczki i obtaczać w kakao.
7. Schować w szczelne pudełko i jeszcze raz schłodzić w lodówce. Teraz trufle gotowe są do jedzenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz