Gdy założyłam bloga, siostra przejrzała przepisy i napisała do mnie: ekstra, poproszę o przepis na pulpeciki w sosie koperkowym, bo nie widzę. I oto jest :) Pulpeciki przyrządzam ze zmielonych piersi z kurczaka, ale można też je robić z każdego innego rodzaju mięsa.
Ja po prostu lubię delikatne i z małą zawartością tłuszczu. Bulion robię sama z naturalnych składników, ale jeśli ktoś lubi, można dodać kostkę warzywną. Składniki : ok. 32 sztuki
Pulpeciki:
* 600 g mielonego mięsa np. z piersi kurczaka
* 1 jajko
* 2 łyżki bułki tartej
* sól, pieprz, majeranek, suszona zielona pietruszka, czubryca zielona ( lub inne zioła wg uznania )
* woda do zagotowania, tak żeby pokryła pulpeciki
Wykonanie :
1. Mięso wrzucić do miski, dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko razem dokładnie wymieszać.
2. Lepić małe kuleczki w rękach i wrzucić do gotującej się, osolonej wody.
3. Gotować aż nie będą surowe, a z wody zrobi się bulion.
4. Ugotowane pulpeciki wyciągnąć na osobne naczynie, a bulion mięsny zostawić w garnku.
Bulion:
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1/4 selera
* woda, tyle aby zalać warzywa
* sól, ziele angielskie, pieprz, czubryca zielona
Wykonanie :
1. Warzywa obrać, umyć, pokroić według uznania. Gotować na małym ogniu w osolonej i przyprawionej wodzie. Ugotowane Warzywa odcedzić, a bulion zostawić. (ja ostudzone warzywa zamroziłam).
2. Połączyć bulion mięsny i warzywny w jednym garnku, zestawić z ognia i gotowe. Ewentualnie, gdyby był za delikatny, doprawić .
Sos:
* mały kubeczek kwaśnej śmietany 12 %
* pół szklanki mleka 0,5 %
* 2 szklanki bulionu
* 2 czubate łyżki mąki ( rozrobionej w mleku )
* pęczek koperku
Wykonanie:
1. Do ciepłego, ale nie gorącego bulionu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu.
2.W pół szklance mleka rozrobić mąkę, dobrze wymieszać i powoli wlewać do wywaru, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. 3.Zagotować. Dodać koperek i wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli sos nadal jest zbyt luźny, dodać jeszcze trochę rozrobionej mąki.
4. Dodać pulpeciki do sosu i gotować jeszcze około 5 minut.
5. Najlepiej podawać z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego :)
palce lizać
OdpowiedzUsuńMniaaam. Ania ;)
OdpowiedzUsuń