Składniki:
* porcja rosołowa kurczaka ( można też nagotować na innym mięsie, jak kto lubi )
* 3 marchewki
* 1 pietruszka
* pół selera
* 3 małe buraki
* 0,5 kg brukselek
*1 cebula
* 7 ziemniaków
* 200 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
* 1 mały brokuł
* sól, pieprz, ziele angielskie( 3 kulki), zielona pietruszka, czubryca zielona
Wykonanie:
1. Do garnka wrzucam porcję rosołową i zalewam ją wodą, ok 3/4 garnka. Gotuję i w trakcie zbieram z brzegu szumowinę, którą wypuści mięso i wyrzucam. Po tym dodaję soli ok 2 łyżeczki i dalej gotuję. Dodaję obraną cebulę w całości i ziele angielskie.
2. Marchewkę, seler, pietruszkę, buraki i ziemniaki obieram, a następnie kroję w kostkę i wrzucam i dorzucam do garnka z gotującym się mięsem. Fasolkę przekrajam na 3 części i wraz z różyczkami brokuła i brukselkami wrzucam również do garnka.
3. Dodaję resztę przypraw.
4.Gotuję aż warzywa będą miękkie.
5. Sprawdzam smak i jeśli trzeba, doprawiam.
6. Wyjmuję cebulę oraz mięso z zupy i oskubuję je. Kawałki odstawiam na talerzyk.
7. Gorącą zupę nalewam na talerze i posypuję zieloną pietruszkę oraz kawałkami mięsa i jem póki ciepła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz