środa, 10 grudnia 2014

Wielowarzywna zupa na chłodne dni

Gdy nadchodzi zima i robi się zimno, bardzo lubię przyrządzać zupy pełne kolorowych warzyw, które dostarczają mi energii w te chłodne i szare dni. Jest to obiad, który świetnie rozgrzewa po spacerze i smakuje wyśmienicie. Fajne jest to, że można dodać do zupy wszystkie warzywa jakie się lubi. Ja zaprezentuję wersję, którą gotowałam wczoraj i jak dla mnie jest numerem jeden w tegorocznych zimowych zupach , a robię je dość często, gdy czuję niedobór witamin w organizmie :)





Składniki: 

* porcja rosołowa kurczaka ( można też nagotować na innym mięsie, jak kto lubi )
* 3 marchewki
* 1 pietruszka
* pół selera
* 3 małe buraki
* 0,5 kg brukselek
*1 cebula
* 7 ziemniaków
* 200 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
* 1 mały brokuł
* sól, pieprz, ziele angielskie( 3 kulki), zielona pietruszka, czubryca zielona

Wykonanie: 
1. Do garnka wrzucam porcję rosołową i zalewam ją wodą, ok 3/4 garnka. Gotuję i w trakcie zbieram z brzegu szumowinę, którą wypuści mięso i wyrzucam. Po tym dodaję soli ok 2 łyżeczki i dalej gotuję. Dodaję obraną cebulę w całości i ziele angielskie.
2. Marchewkę, seler, pietruszkę, buraki i ziemniaki obieram, a następnie kroję w kostkę i wrzucam i dorzucam do garnka z gotującym się mięsem. Fasolkę przekrajam na 3 części i wraz z różyczkami brokuła i brukselkami wrzucam również do garnka. 
3. Dodaję resztę przypraw.
4.Gotuję aż warzywa będą miękkie.

5. Sprawdzam smak i jeśli trzeba, doprawiam. 
6. Wyjmuję cebulę oraz  mięso z zupy i oskubuję je. Kawałki odstawiam na talerzyk.
7. Gorącą zupę nalewam na talerze i posypuję zieloną pietruszkę oraz kawałkami mięsa i jem póki ciepła. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz