czwartek, 11 grudnia 2014

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowo- ziołowym

Czasem nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie, a jednak trzeba coś zjeść, dlatego podaję przepis na bardzo szybki i prosty, a zarazem pożywny obiad. Można podać go z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą, właściwie jak kto lubi. Ja dziś zrobiłam wersję z pełnoziarnistym makaronem.  Danie to jest raczej lekkie, ponieważ kurczak nie jest smażony, tylko gotowany. Jedynym tłustym składnikiem jest tutaj śmietanka, która jednak nie sprawia, że danie staje się ciężkie, a jedynie podkreśla smak. 




Składniki :   na około 4 porcje


* 2 piersi z kurczaka
* paczka mrożonych warzyw ( mogą być także świeże )
* paczka makronu 500 g lub innych dodatków
* śmietanka 12 % w kubeczku
* 150 ml mleka 0,5 %
* 250 ml wody
* 2 łyżki mąki

* 1/3 natki zielonej pietruszki
* sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie

Przygotowanie :

1.Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem  oraz chilli. 
2. Na patelnię wlać 200 ml wody i szczyptę soli. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojonego kurczaka.
3. Dorzucić warzywa oraz zieloną pietruszkę i zioła prowansalskie ,a następnie dusić ok. 5 minut  pod przykryciem.
4. W między czasie wstawić wodę z odrobiną soli na makaron.
5. Dolać na patelnię śmietankę i mleko. 
6. Resztę wody - ok. 50 ml rozrobić w szklance z mąką, tak by nie było grudek.
7. Do miękkich już warzyw, wlać rozrobioną mąkę szybko mieszając. 
8. Makaron odcedzić, włożyć na talerz, na to polać sosem z mięsem i warzywami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz