poniedziałek, 15 grudnia 2014

Omlet z kurczakiem i warzywami

Śniadanie jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia, więc jeśli mamy trochę czasu na przygotowanie czegoś większego, można przyrządzić sobie pożywny omlet, który da nam siłę na cały poranek i długo utrzyma uczucie sytości.  Doskonale sprawdza się również na kolację. Jeśli zależy nam na czasie lepiej zrobić go na patelni na odrobinie tłuszczu. Wersja bez tłuszczu sprawdza się
 w piekarniku ( kombiwarze) , ale potrzeba na nią więcej czasu. Żeby zrobić danie bardziej wykwintne dodać kurczaka i np. warzywa gotowane. Zwyczajowy omlet, który jednak robię najczęściej nie zawiera zbyt wielu składników. Podam tutaj dwie opcje, a jest ich jeszcze więcej w zależności od tego co lubicie :) Można do niego wsadzić prawie wszystko lub prawie nic a mimo to zawsze wychodzi pyszny :) Danie ze zdjęć, było robione w kombiwarze. 






Składniki : 

Na omlet z kurczakiem:

* jajka ( ja zazwyczaj robię z 6 jajek dla dwóch osób i jest to solidna porcja )
* 1/4 piersi z kurczaka ( wcześniej pokrojona w kostkę i  ugotowana/ usmażona )**
* warzywa gotowane ( np. marchewka, brokuły- również ugotowane )**
**Te dwa składniki można zabrać w małych ilościach z obiadu, który przygotowujemy lub z resztek, które zostały.
* pół cebuli, lub jedna malutka
* 1/3 czerwonej papryki
* 2 plastry żółtego sera ( można pominąć )
* 1 łyżka oliwy jeśli smażymy. Jeśli pieczemy, nie trzeba.
* sól, pieprz, zioła ( według uznania ) ja dodaję zioła prowansalskie i natkę pietruszki

Na omlet szybszy i prostszy, ale równie dobry :)

* 6 jajek
* 1 cebulka
* 2-3 plastry szynki
* 2 plastry sera żółtego
* 1/3 papryki
* sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki
* łyżka oliwy do smażenia 

Przygotowanie :

1. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy,aby dobrze się połączyło.

2. Masę wlewamy na rozgrzaną patelnią. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem aż jajko się zetnie na górze i wtedy odwracamy na drugą stronę, aby tylko lekko zarumienić. 
3. Gotowy omlet wykładamy ostrożnie na talerz. Można ozdobić świeżymi ziołami. 
4. Podawać z pieczywem lub samo.  + ja uwielbiam na górę polać trochę ketchupem. 
** Wersja w kombiwarze polega na tym samym, tylko na silikonową formę wylewamy masę i wkładamy do urządzenia nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż góra się zetnie i sprawdzamy jak dół. Jeśli się da, można przełożyć na drugą stronę. Jeśli nie, zmniejszamy temperaturę i pieczemy aż druga strona również się zetnie. W tej wersji plusem jedynie jest to, że nie ma tłuszczu.












       Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz