Składniki :
Na ciasto ( z tej porcji wyszło mi ok. 80 pierników )
* 1 kg 200 g mąki
* 1 kostka margaryny Kasia
* słodka śmietanka 18% - kubeczek
* ok. 400 g miodu płynnego, może być sztuczny lub naturalny
* 2 paczki przyprawy do piernika
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 paczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* 0,5 szklanki ciepłego mleka + opcjonalnie 2 łyżeczki amoniaku rozpuścić w nim.
Na lukier
* ok. pół kg cukru pudru
* kilka łyżek mleka
* trochę soku z cytryny do smaku
** różowy lukier zrobiłam mocząc kawałki surowego buraka w odrobinie mleka, aż puści kolor, a następnie dodałam cukier puder i wszystko rozmieszałam na jednolitą dość gęstą masę. Jeśli lukier jest zbyt luźny, dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, dodać odrobinę mleka lub cytryny.
Wykonanie :
1.W garnku roztopić pół kostki margaryny, dodać 2 łyżki kakao, miód, 2 przyprawy do pierników i mieszać aż wszystko się połączy i rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
2. Do miski włożyć pół kostki margaryny, szklankę cukru pudru, śmietankę, 3 jajka, trochę mąki i wszystko zmiksować na jednolitą masę.
3. Do tego dodawać na zmianę masę z garnka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. W trakcie mieszania dodać pół szklanki ciepłego mleka, nie gorącego (opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki amoniaku rozpuszczone w mleku. Ja nie dodałam amoniaku) i znów wymieszać wszystko razem. Gdy już wszystkie składniki zostaną dodane, wyrobić ciasto w rękach , podsypując mąką, aby się nie kleiło.
4. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 1 cm i wykrawać pierniczki.
5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 12 min w temp. ok. 200 stopni
6. Gdy pierniczki wystygną, ozdobić lukrem. ( także posypką itp. wg uznania )
8. Najlepsze będą jeśli dotrwają do świąt, jednak w koło pełno smakoszy, więc pierniczki szybko znikają. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz